Decoratie, prenten
en kunst:
FOTOSERVICE :
www.uwfotocadeau.be
 
 
Andere speciaalzaken
in Dendermonde, die een bezoek zeker waard zijn:
Willy Buyst
Tekenbenodigdheden
Jumeaux
Lederwaren
Truffeltje
Gastronomisch restaurant
Van Hoyweghen
-De Ridder

Tafel- en Wooncultuur
encadrements
frameshop
LIJSTEN en PASSE-PARTOUTS

De lijst vormt de omkadering van het werk of object.  Een passende lijst, zowel qua vorm, kleur als textuur zal het ingelijste werk visueel versterken.  Van elk model in onze collectie is een staal aanwezig zodat het resultaat onmiddellijk zichtbaar is. 

Onze collectie omvat:

. houten lijsten: van eenvoudige fotolijsten tot barokke ornamentslijsten. Zij zijn afkomstig van de voornaamste Europese fabrikanten en van hoge kwaliteit inzake kleur- en vormvastheid.  De lijsten worden in eigen atelier op maat geassembleerd.  Ons aanbod bestaat momenteel uit zo’n 600 modellen en wordt regelmatig met nieuwigheden uitgebreid.  Vindt u toch nog niet wat u in gedachten had, dan hebt u in de catalogi nog een extra ruime keuze;
. lijsten in aluminium, met eveneens een verrassend grote diversiteit in kleuren en vormen;
. plexi lijsten en kasten in glashelder acrylaat.  Dit specialistisch werk besteden wij uit aan een Belgisch bedrijf dat in zijn branche aan de top staat;
. volledig handgemaakte lijsten van gerenommeerde artisanale fabrikanten uit eigen land en Italië:  KWH Kunstlijsten en Bologni Arreda. 

Onder de fotogalerij vind je nog de verdere tekst over passe-partouts, glas en conserverend inlijsten.


Bezig met inladen van de afbeelding. Even geduld.

PASSE-PARTOUTS

De passepartout heeft zowel een esthetische als een conserverende functie.  Hij vormt een versierende boord tussen het werk en de lijst en zal, mits juist gekozen, het werk ondersteunen.

Bovendien zorgt hij ervoor dat het werk niet in contact komt met het glas.  Dit is niet onbelangrijk.  Condensatie aan de binnenzijde van het glas treedt vaker op dan gedacht, hoe miniem en onzichtbaar dat doorgaans ook is.  De spatie die de passepartout creëert, vermijdt dat het werk daardoor wordt aangetast.  Sommige objecten, bv. glanzende foto’s en gouaches (plakkaatverf) zouden ook aan het glas gaan kleven als er direct contact is. 

Omdat de passepartout direct met het werk in contact komt is de kwaliteit ervan van groot belang voor de conservering (zie conserverend inlijsten).

Wij hebben een zeer uitgebreid kleurengamma van zuurvrij passe-partoutkarton van museumkwaliteit, alsook karton met fluweelbekleding en met gemarmerd en gewolkt dessin.  De binnenrand van de passepartout kan verder afgewerkt worden met een bies in elke kleur en in meerdere zilver- en goudpatines.

Daarnaast hebben wij eigen fabricatie van passepartouts en afboordingen in boekbinderslinnen, met keuze uit een 70-tal kleuren en onbeperkte combinatiemogelijkheden.  Deze exclusieve methode sorteert bijzonder geraffineerde effecten die van de inlijsting zelf een waar kunstwerkje maken.

GLAS

Bij Lijstenhuis Schilderke hebt u keuze uit diverse soorten glas: helder, mat, ontspiegeld en UV-werend.

Standaard werken wij met helder kaderglas van 2 of 3 mm en in beperkte mate met matglas.
Met ontspiegeld glas oogt het ingelijste werk scherper en zijn de kleuren helderder dan met het standaard glas.  Ontspiegeld glas is duurder, maar men bekomt een optimaal zicht op het werk.
UV-werend glas zal het verouderen van papier of het vervagen van kleuren afremmen.  Dit glas zit in een hoge prijsklasse en raden wij aan voor waardevolle prenten en documenten.

CONSERVEREND INLIJSTEN

Conserverend inlijsten beschermt het kunstwerk of document en houdt het in de bestaande staat.  Met name werken op papier (bv. tekeningen, aquarellen, etsen, litho’s, zeefdrukken) vergen de juiste materialen en producten.

Het meeste onheil wordt veroorzaakt door minderwaardig passe-partoutkarton, aggressieve lijmen zoals contactlijm en zelfklevende tapes, en het ontbreken van een bescherming aan de achterzijde. Reeds na korte tijd kunnen de gevolgen in de prent zichtbaar worden, zoals bruine binnenranden in de passepartout die afgeven op de prent en vlekken in het papier.

Lijstenhuis Schilderke werkt uitsluitend met zuurvrij passe-partoutkarton dat een beschermende buffer vormt tussen het glas en de prent.  Tussen de prent en het rugpaneel wordt een conserverend karton geplaatst.  Tot slot wordt het hele pakket van glas tot rug met een gegomde tape stofdicht gemaakt.  Deze vorm van inlijsten is bovendien omkeerbaar, wat betekent dat de prent zonder beschadiging uitgenomen kan worden.